Baza čierna - plody aj kvety sú vynikajúce na domácu šťavu
Jar je obdobie, keď každý z nás môže začať spracovávať to, čo nám dáva príroda. Nie je pritom potrebné mať záhradku. Stačí ísť von a pozrieť sa okolo seba novými očami. Pri vychádzke tak určite neprehliadnite čiernu bazu.
Čierna baza čiže latinsky Sambucus nigra u nás patrí k pôvodným druhom rastlín a nie je žiadnou vzácnosťou. Najčastejšie raste na svetlých miestach a v polotieňoch, má rada vlhkú pôdu bohatú na živiny. Na vidieku ju bežne uvidíte popri cestách, na medziach aj na lesných čistinách. Ak pôjdete do zahraničia, môžete sa s ňou stretnúť od Malej Ázie až po Kaspické more.
Zber bazy
Z bazy čiernej sa bežne zbierajú plody a kvety. Plody sú malé, čierne, guľaté a lesklé kôstkovice. Zber plodov je veľmi jednoduchý a rýchly. Vydajte sa na ne ideálne po daždi. Skvelým pomocníkom sú nožnice, ktorými odstrihnete hlavnú stopku. Pretože baza rýchlo plesnivie, s jej spracovaním dlho nečakajte.
Pri plodoch je, na rozdiel od kvetov, menšie riziko zámeny s ďalšími druhmi bazy – bazou červenou a bazou chabzdou.
Recept na šťavu z plodov bazy
Pripravte sa na to, že plody čiernej bazy sú bohaté na purpurové farbivo, sambicyanín. Preto je vhodné pri práci s nimi používať rukavice.
- 1 kilogram bazy otrhajte, napríklad pomocou vidličky, umyte a zalejte vodou.
- Pri miernom vare nechajte 15 minút prebublávať a potom zmes prepasírujte cez sitko, alebo plátno.
- Do takto získanej tekutiny pridajte 800 g krupicového alebo kryštálového cukru, a 10 g kyseliny citrónovej slúžiacej na konzerváciu (použiť namiesto nej môžete šťavu z 3 citrónov).
- Varte, dokiaľ sirup nezhustne.
- Po vychladnutí naplňte poháre.
- Sirup vydrží dlhšie, ak bude v chlade a temne.
Osviežujúci bazový sirup z kvetov
Nielen z plodov, ale tiež z kvetov môžete pripraviť výborný sirup. Hlavná sezóna kvetov je od mája do júla, niekedy ale vykvitnú aj nové výhonky a zásobu tak môžete doplniť v septembri.
Ideálne dva až tri dni po daždi nazbierajte 10 až 20 celých kvetov čiernej bazy (môžu byť už plne rozkvitnuté).
- Prelejte kvety jedným litrom prevarenej studenej vody a pridajte 30 g kyseliny citrónovej a šťavu z 2 citrónov.
- Druhý deň vyberte kvety a menšie nečistoty preceďte cez jemné sitko, alebo plátno.
- Pridajte 1 kg cukru a pomôcku na konzervovanie.
- Dôkladne miešajte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí.
- Prelejte sirup do čistých fliaš, zazátkujte a uložte do temna a chladu.
Viac, než len na chuť
Zabudnite na kupované sirupy. Šťavu z plodov bazy používajte na prípravu limonád a nápojov namiesto nich. Navyše, v bazovej šťave je toho schovaného oveľa viac.
Jedeniu surovej bazy sa radšej vyhnite. Môže spôsobiť bolesti brucha a črevné komplikácie.
Baza je plná éterických olejov a flavonoidov, ktoré jej prepožičiavajú silné antioxidačné a imunostimulačné účinky. Bazová šťava je skvelým spôsobom, ako si uchovať to najlepšie z bazy čiernej až do jesenných plieskaníc. Ak sa vám minie šťava z bazy skôr, môžete siahnuť po niektorom z výživových doplnkov, ktorý výťažky z plodov čiernej bazy obsahuje.
Zdroj informácií:
https://www.ijrar.org/papers/IJRAR23A2852.pdf
https://cerny-bez.cz/
* platíte iba poštovné a balné 1.95€