Baza čierna - plody aj kvety sú vynikajúce na domácu šťavu

Jar je obdobie, keď každý z nás môže začať spracovávať to, čo nám dáva príroda. Nie je pritom potrebné mať záhradku. Stačí ísť von a pozrieť sa okolo seba novými očami. Pri vychádzke tak určite neprehliadnite čiernu bazu.

Baza čierna - plody aj kvety sú vynikajúce na domácu šťavu

Čierna baza čiže latinsky Sambucus nigra u nás patrí k pôvodným druhom rastlín a nie je žiadnou vzácnosťou. Najčastejšie raste na svetlých miestach a v polotieňoch, má rada vlhkú pôdu bohatú na živiny. Na vidieku ju bežne uvidíte popri cestách, na medziach aj na lesných čistinách. Ak pôjdete do zahraničia, môžete sa s ňou stretnúť od Malej Ázie až po Kaspické more.

Zber bazy

Z bazy čiernej sa bežne zbierajú plody a kvety. Plody sú malé, čierne, guľaté a lesklé kôstkovice. Zber plodov je veľmi jednoduchý a rýchly. Vydajte sa na ne ideálne po daždi. Skvelým pomocníkom sú nožnice, ktorými odstrihnete hlavnú stopku. Pretože baza rýchlo plesnivie, s jej spracovaním dlho nečakajte.

Pri plodoch je, na rozdiel od kvetov, menšie riziko zámeny s ďalšími druhmi bazy – bazou červenou a bazou chabzdou. 

Recept na šťavu z plodov bazy

Pripravte sa na to, že plody čiernej bazy sú bohaté na purpurové farbivo, sambicyanín. Preto je vhodné pri práci s nimi používať rukavice. 

  • 1 kilogram bazy otrhajte, napríklad pomocou vidličky, umyte a zalejte vodou. 
  • Pri miernom vare nechajte 15 minút prebublávať a potom zmes prepasírujte cez sitko, alebo plátno. 
  • Do takto získanej tekutiny pridajte 800 g krupicového alebo kryštálového cukru, a 10 g kyseliny citrónovej slúžiacej na konzerváciu (použiť namiesto nej môžete šťavu z 3 citrónov). 
  • Varte, dokiaľ sirup nezhustne.
  • Po vychladnutí naplňte poháre.
  • Sirup vydrží dlhšie, ak bude v chlade a temne.

Osviežujúci bazový sirup z kvetov 

Nielen z plodov, ale tiež z kvetov môžete pripraviť výborný sirup. Hlavná sezóna kvetov je od mája do júla, niekedy ale vykvitnú aj nové výhonky a zásobu tak môžete doplniť v septembri. 

Ideálne dva až tri dni po daždi nazbierajte 10 až 20 celých kvetov čiernej bazy (môžu byť už plne rozkvitnuté). 

  • Prelejte kvety jedným litrom prevarenej studenej vody a pridajte 30 g kyseliny citrónovej a šťavu z 2 citrónov.
  • Druhý deň vyberte kvety a menšie nečistoty preceďte cez jemné sitko, alebo plátno.
  • Pridajte 1 kg cukru a pomôcku na konzervovanie. 
  • Dôkladne miešajte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí.
  • Prelejte sirup do čistých fliaš, zazátkujte a uložte do temna a chladu.

Viac, než len na chuť

Zabudnite na kupované sirupy. Šťavu z plodov bazy používajte na prípravu limonád a nápojov namiesto nich. Navyše, v bazovej šťave je toho schovaného oveľa viac. 

Jedeniu surovej bazy sa radšej vyhnite. Môže spôsobiť bolesti brucha a črevné komplikácie.

Baza je plná éterických olejov a flavonoidov, ktoré jej prepožičiavajú silné antioxidačné a imunostimulačné účinky. Bazová šťava je skvelým spôsobom, ako si uchovať to najlepšie z bazy čiernej až do jesenných plieskaníc. Ak sa vám minie šťava z bazy skôr, môžete siahnuť po niektorom z výživových doplnkov, ktorý výťažky z plodov čiernej bazy obsahuje.


Zdroj informácií:

https://www.ijrar.org/papers/IJRAR23A2852.pdf

https://cerny-bez.cz/


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...