Najlepšie prírodné antioxidanty poznáte podľa farieb

Ako je to možné? Často totiž ide o farbivá, ktoré dodávajú napr. ovociu jeho typickú farbu. Poďme sa pozrieť na to, ako poznať najlepšie prírodné antioxidanty.

Najlepšie prírodné antioxidanty poznáte podľa farieb

Na čo nám slúžia antioxidanty?

Už ste o nich určite počuli. Je ale trochu komplikované pochopiť princíp ich práce, preto sa pokúsime o jednoduché vysvetlenie:

Antioxidanty majú za úlohu bojovať proti voľným radikálom. To je niečo, čo náš organizmus vyprodukuje sám, ale nie je to pre neho žiaduce. Vplyv tu má hlavne vek a nezdravý životný štýl.

Voľným radikálom svedčí vo veľkom fajčenie. A prečo nám to vlastne vadí? Jednak pôsobenie voľných radikálov zapríčiňuje tzv. oxidačný stres. To celé pre nás znamená rýchlejšie starnutie so všetkými jeho problémami – povädnutou kožou, únavou, rizikom chorôb atď. A preto je dobré mať dostatok antioxidantov, ktoré voľné radikály môžu zneškodniť.

Najlepšie prírodné antioxidanty

Už na začiatku sme napovedali, že na svoju prítomnosť v potravine nápadne upozorňujú svojou farbou. Antioxidantom môže byť čokoľvek – okrem vitamínov sú to často práve prírodné farbivá, ako napríklad karotenoidy (vr. známeho astaxantínu) či antokyány a ďalej napr. rastlinné flavonoidy. Dá sa povedať, že čím viac farebných bobuliek zobeme, tým viac antioxidantov si doprajeme. Nie je náhodou, že medzi plodmi bohatými na antioxidanty sú práve čučoriedky, černice, baza, kustovnica čínska, brusnice alebo rakytník. Všetko, čo veľa farbí, je zdravé!

Antioxidanty ale nájdeme aj inde a opäť tu hrá rolu farbivo. Z rastlín nesmieme zabudnúť na chlorelu, zelený jačmeň, žiarivé kvety nechtíka lekárskeho alebo zelený čaj. 

Antioxidanty majú budúcnosť

Aj keď už bezpečne vieme, že sú prospešné a pomáhajú riešiť neduhy najrôznejšieho charakteru, máme sa o antioxidantoch stále čo učiť. V súčasnosti je to horúca téma, ktorej je venované veľa pozornosti. 

Tip: účinky antioxidantov môžete múdro využiť aj zvonka. Spomaľujú totiž starnutie pokožky a sú súčasťou mnohých kozmetických produktov. Antioxidantom môže byť aj vitamín. Za tie najsilnejšie považujeme vitamín A, C a E. Ak ich napríklad doplňujete na podporu imunity, získate ako benefit aj ich antioxidačné účinky.



ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...