Skutočne má brusnicový čaj účinky, ktoré za to stoja?

Alebo je to skôr oživenie pitného režimu? Pozreli sme sa na toto obľúbené ovocie z blízka a zistili sme, aké má brusnicový čaj účinky.

Skutočne má brusnicový čaj účinky, ktoré za to stoja?

Záleží, čo očakávate

Najčastejšie užívame brusnice na problémy močových ciest. V takom prípade má brusnicový čaj účinky močopudné a tým pádom čistiace. Podľa všetkého by tiež mali brusnice brániť tomu, aby na stenách močových ciest zostávali baktérie spôsobujúce spomínané problémy. Z iného uhla pohľadu majú brusnice mnoho antioxidantov a vitamínu C, podporujú teda našu obranyschopnosť a okrem toho sú prospešné aj pre kosti a kĺby. 

Majte ale na pamäti, že akýkoľvek čaj všeobecne nikdy nebude mať také účinky, ako výživové doplnky. Ide o výluh do vody z pár gramov danej bylinky, zatiaľ čo tinktúry, alebo napríklad kapsuly obsahujú viac účinnej látky. Čaj preto berte ako doplňujúci prostriedok. 

Čo sa týka brusnicového čaju, poslúži skôr ako chutný zdravý nápoj, ktorý môžeme konzumovať teplý i vychladený. Rozhodne s ním ale nešliapnete vedľa, keď ho budete pri problémoch popíjať – len sa nespoliehajte iba naň.

Hľadajte riešenie svojho konkrétneho problému

Ak vás trápia močové cesty, vyberajte medzi bylinnými prípravkami a výživovými doplnkami na urologické problémy. Ak chcete skôr podporiť imunitu, je pre vás lepší produkt na to určený. Väčšinou sa veľmi neoplatí chcieť od jednej veci univerzálne riešenie na všetko – síce si neuškodíte, ale ani výrazne nepolepšíte.

Výživové doplnky s brusnicami na imunitu mávajú pestré zloženie, ktoré pôsobí na niekoľkých frontoch. Výborné výsledky má napríklad aj šípka, čierna baza, echinacea, z vitamínov hlavne vitamín C a vitamín D. Staviť môžete aj na zinok a selén. Pretože každá z týchto látok pôsobí trochu inak, skvelo sa navzájom dopĺňajú a podporujú. 

Ako správne pripraviť brusnicový čaj

Možno vás to prekvapí, ale nie je to zase také jednoduché. Presnejšie povedané v našich končinách nezoženieme ideálnu surovinu. Brusnice, ktoré sa predávajú v každom obchode, sú plody kľukvy – teda iného botanického druhu. Navyše sú presladené a upravené tak, aby mali dlhú trvanlivosť. Na čaj, ktorý má aspoň trochu pôsobiť, vhodné nie sú. 

Brusnice, ktoré nájdeme v lese, sú už na tom lepšie. Lenže ich sezóna je krátka a rastú vzácne. Opäť nie sú dostupné každému. 

Najlepším riešením je preto brusnicový čaj už vopred namiešaný a porciovaný vo vreckách, alebo sypaný. Aj tu ale hrá rolu kvalita suroviny a výrobca. Je ale fajn, že brusnice bývajú doplnené o ďalšie močopudné bylinky a navyše má taký čaj celkom nízku cenu. 

Keď pominieme obťažnosť zháňania dobrých brusníc, môžete vyskúšať veľmi chutný brusnicový nápoj. Čerstvé brusnice rozmixujte tyčovým mixérom s trochou vody, citrónovej šťavy a medu. Nechajte vylúhovať a preceďte (alebo nie, podľa toho, čo máte radšej), a zrieďte podľa chuti vodou. Rovnakým spôsobom si môžete vyrobiť napríklad šípkový nápoj.


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...