Vitamíny na imunitu: prečo ich mať pri sebe po celý rok

Potrebu starať sa o náš imunitný systém si často spájame s jesennými čľapkanicami a zimnými mesiacmi. Pravdou ale je, že o imunitný systém je dôležité starať sa v každom ročnom období. Jedným z kľúčových faktorov, ktorý pomáha udržať normálnu funkciu imunitného systému je dostatočný a pravidelný prísun minerálov a vitamínov na imunitu.

Vitamíny na imunitu: prečo ich mať pri sebe po celý rok

Imunitný systém môže byť oslabený rôznymi faktormi, ktoré môžu zvýšiť jeho náchylnosť. Môže ísť nielen o počasie, ale tiež o 

  1. chronický stres; 
  2. nedostatok spánku; 
  3. nevhodný jedálny lístok; 
  4. nedostatok pohybu a slnka; 
  5. dehydratáciu; 
  6. fajčenie; 
  7. nadmernú konzumáciu alkoholu;  
  8. vybrané chronické ochorenia.
Ak v jedálnom lístku nie je dostatok minerálov a vitamínov podporujúcich imunitu, vhodné môže byť prijímať ich aj formou výživových doplnkov. 

Na jar ešte nie je vyhraté

Jar je obdobím, keď sa príroda prebúdza k životu, dni sa predlžujú a teploty stúpajú. Prechod z chladnej zimy do teplejšej jari môže byť pre imunitný systém náročný. Organizmus môže byť navyše po zime vyčerpanejší a náchylnejší na bežné ochorenia. Dostatočne silná imunita môže pomôcť zvládnuť veľké výkyvy teplôt počas dňa, nevhodne zvolené oblečenie i prvé kúpanie v ešte ľadovej vode.

!!! TIP !!! Medzi rastliny, ktoré môžu pomôcť podporiť prirodzenú odolnosť a obranyschopnosť, patrí aj čierna baza. Usušte si kvety, alebo pripravte sirup. Nemusíte ale spoliehať len naň. Vybrané výživové doplnky obsahujú čiernu bazu spolu s ďalšími látkami pomáhajúcimi podporiť obranyschopnosť a imunitný systém. 

Na letnú dovolenku s vitamínmi na imunitu v kufri

V lete môžu byť pre našu obranyschopnosť výzvou zvýšená fyzická aktivita, cestovanie, zmeny v spánkovom režime, neznáme kombinácie v jedálnom lístku i klimatizácia spojená s veľkými výkyvmi teplôt. V prípade klimatizácie myslite na to, že rozdiel medzi teplotou vo vnútri a vonku by nemal byť vyšší než 6 °C. Problémy môže spôsobiť tiež nižšia vlhkosť vzduchu v klimatizovaných miestnostiach, ktorá môže viesť k vysušovaniu slizníc a väčšej náchylnosti organizmu. Preto aj v horúcich dňoch s klimatizáciou opatrne.

!!! TIP !!! V lete nezabúdajte na dostatočný pitný režim – zaradiť môžete aj na vodu bohaté potraviny ako melóny alebo uhorky. V jedálnom lístku by nemali chýbať dobre umyté čerstvé ovocie a zelenina bohaté na vitamín C a selén, ale tiež strukoviny, ktoré sú okrem iného skvelým zdrojom zinku. Všetky uvedené látky, teda vitamín C, selén a zinok, podporujú imunitný systém. 

V septembri je čas pripraviť organizmus na jeseň

Už začiatok septembra môže byť vzhľadom na návrat do pracovných i školských kolektívov poriadnou výzvou pre imunitný systém. V priebehu septembra sa skracuje deň, slnečné žiarenie ubúda a výkyvy teplôt v priebehu dňa rastú. Už v tomto období je vhodné dbať na to, aby mal organizmus dostatok potrebných látok podporujúcich imunitu a antioxidantov, ktoré pomáhajú telo chrániť pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Medzi vyhlásené a zároveň chutné antioxidanty patria napríklad brusnice alebo čučoriedky. 

!!! TIP !!! So znižujúcou sa slnečnou aktivitou mizne aj prirodzený zdroj, z ktorého náš organizmus vie získať vitamín D. Aj ten má pritom pozitívny vplyv na imunitný systém a vo výpočte vitamínov na imunitu by určite nemal chýbať.

V zime je potrebné imunite pomôcť 

Imunita súvisí okrem iného aj s tráviacim traktom a to, čo jeme a čo pijeme, môže pomôcť ovplyvniť našu obranyschopnosť a imunitný systém. Zatiaľ čo v teplejších mesiacoch je jedálny lístok prirodzene plný čerstvého ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ktoré prospievajú obranyschopnosti, v zime môže byť vhodné zaistiť ich dostatok formou výživových doplnkov. 

!!! TIP !!! Určité vitamíny a minerálne látky pomáhajú podporiť imunitu. Dôležitý je ale aj dostatok bielkovín, omega-3 nenasýtených mastných kyselín a vlákniny. Okrem jedálneho lístka potom ide tiež o pravidelný pohyb, dostatok spánku a odpočinku i čo najnižšiu mieru stresu.


Zdroje:

https://www.apa.org/topics/stress/body

ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...