Podpora imunity u dospelých – tri efektívne tipy pre poriadnu odolnosť

Nie je to len o vitamínoch. Podpora imunity u dospelých spočíva aj v kvalitnom spánku a pobyte na čerstvom vzduchu. Prečo toto funguje?

Podpora imunity u dospelých – tri efektívne tipy pre poriadnu odolnosť

Poskladajte dieliky svojej vlastnej skladačky

Imunitný systém môžeme prirovnať k puzzle. Má mnoho súčiastok, každá je iná a všetky sú dôležité. Keď sa nám našu skladačku podarí dať dohromady, vytvorí sa veľmi silný a odolný celok. Trikom je snažiť sa o to dlhodobo. A čo všetko môže byť tými dielikmi? 

  • Pestrá strava.
  • Optimálna telesná váha.
  • Duševná pohoda.
  • Primeraný pohyb.
  • Absencia návykových látok.
  • Odolnosť tela voči chladu.
  • Dostatočný spánok.
  • A mnoho ďalších…

V tomto článku sa podrobnejšie zameriame na dve oblasti: vplyv spánku na imunitný systém a prečo je také podstatné tráviť čas vonku.

Koľko hodín denne spíte?

Čas spánku si z určitého pohľadu môžeme predstaviť ako priestor na údržbu systému. Ak by bol mozog počítač, prebiehalo by počas spánku čistenie disku alebo aktualizácia. Ak nášmu telu neumožníme, aby vykonalo procesy, ktoré môžu fungovať len pri spaní, má to negatívny dopad na imunitu. 

Šéfom je tu tzv. cirkadiálny rytmus, jednoducho povedané hodiny nášho tela. My mu často hádžeme polená pod nohy – spíme málo, spánok je nekvalitný, vnímame príliš modrého svetla, nechávame sa rušiť vonkajšími podnetmi. Svoje negatívne pôsobenie má aj stres. Ako potom môže mať pozitívny vplyv na imunitu?

Aj keď to nie je jednoduché, musíte byť striktní. Doprajte si 8 hodín spánku denne a to v rovnakom čase. Nebuďte hore pri počítači do noci. Vyvarujte sa stresu pred spaním. Odstráňte zo spálne rušivé elementy – svetlo, prístroje vydávajúce zvuky, elektroniku. Dobrá teplota pre spánok je 16 – 19 stupňov. Veľmi prospeje čerstvý vzduch, aspoň pred spaním vyvetrajte. 

Kam nemôže slnko, musí doktor

Vedeli ste, že mnoho ľudí trávi na čerstvom vzduchu menej než hodinu denne? Ešte horší dopad to má na zdravie detí. Dôvodov, prečo byť vonku, je viac. Tým prvým je fakt, že vonku sa obvykle hýbeme. Prirodzený pohyb pomáha cirkulácii krvi, lepšie sa okysličia všetky orgány a tým pádom aj efektívnejšie pracujú. Ďalšou výhodou je to, že vďaka slnku sa nám vytvára v koži vitamín D na podporu imunity u dospelých. S tým súvisí smutná štatistika – až 9 z 10 ľudí má nedostatok déčka aj preto, že sú málo vonku na slniečku. 

Zdravý pohyb aj vitamín D sú pre dobrú obranyschopnosť úplne zásadné. Ruku v ruke s tým ide to, že učíme svoje telo zvyknúť si na zmeny teplôt. Keď potom v zime pendlujeme medzi prekúreným pracoviskom a chladom vonku, nie je to pre organizmus taká záťaž. Dobré je v tomto ohľade aj saunovanie a otužovanie – vždy ale dodržujete ich pravidlá.

Podporte svoje snaženie kvalitnými vitamínmi

Rozumná a pestrá strava je hlavnou zásobárňou živín pre náš organizmus. Niektoré látky si telo vie samo vyrobiť, väčšinu ale získava len z potravy. My sami sme preto zodpovední za to, či mu ich poskytneme. Veľkú rolu hrá práve pestrosť – ak netrpíte alergiou alebo nie je iný pádny dôvod, nevyraďujte žiadne skupiny potravín. Živiny môžete navyše dodávať aj formou výživových doplnkov. Pre imunitu zvoľte tie, ktoré obsahujú vitamín C, vitamín D a zinok. Táto silná trojica sa ukázala ako spoľahlivá kombinácia s prevereným pôsobením.


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...