Viete, čo je to antioxidant? Prehľadné vysvetlenie, vďaka ktorému vám to bude jasné
Vo všetkých článkoch sa píše to isté: „Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a oxidačnému stresu. Voľné radikály sú pritom škodlivé pre naše zdravie.“ Ak chcete skutočne pochopiť, čo je to antioxidant, a teda čo uvedená definícia znamená, stačí nám venovať 3 minúty a čítať ďalej.
Dostatočný príjem antioxidantov je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Pomáhajú nám udržiavať telo vo forme, chrániť ho a podieľajú sa aj na spomaľovaní starnutia. Na pochopenie antioxidantov je ale potrebné najprv poznať ich protivníkov – voľné radikály a oxidačný stres.
Po prvé: Voľné radikály a ako fungujú
Voľné radikály sú malé nestabilné častice v našom tele, ktoré sa v organizme tvoria prirodzene. Sú zvláštne tým, že obsahujú nespárovaný elektrón a sú schopné existovať samostatne. Voľný radikál pritom môže voľný elektrón buď odovzdať inej molekule, alebo od nej naopak ďalší elektrón prijať. A tým môže v tele nechcene spôsobiť „neporiadok“ a poškodenie buniek.
Voľné radikály sú dôležité na fungovanie ľudského organizmu. Využíva ich napríklad imunitný systém.
Po druhé: Oxidačný stres telu škodí
Ak panuje rovnováha medzi voľnými radikálmi a látkami, ktoré ich dokážu včas z tela odstrániť (antioxidanty), je všetko v poriadku. Komplikácia nastáva, ak je voľných radikálov „viac, než je zdravé“. Potom zostávajú v organizme a môžu poškodzovať bunky, tkanivá a prispievať k rýchlejšiemu starnutiu. Na vine môže byť nesprávny jedálny lístok, nedostatok antioxidantov, znečistené ovzdušie, fajčenie, toxíny, vysoký príjem alkoholu, infekcia a ďalšie dôvody. Spravidla ide ale o ich kombináciu.
Oxidačný stres nezamieňajte s tým chronickým. Ide o dve úplne odlišné oblasti. Aj keď telu neprospieva ani jeden.
Po tretie: Čo to je antioxidant
Pojem „antioxidanty“ nám hneď napovie, že ide o látky, ktorých pozitívny vplyv súvisí so schopnosťou brániť „oxidácii“, respektíve oxidačnému stresu. Rovnako ako vznikajú v tele prirodzene voľné radikály, dokáže si organizmus vytvárať aj vlastné antioxidanty. Ich množstvo je ale možné zvýšiť aj stravou – skvelými zdrojmi sú napríklad bobuľoviny, ale tiež ďalšie druhy ovocia, zelenina, zelený čaj nebo horká čokoláda.
Medzi látky schopné chrániť pred oxidačným stresom patrí napríklad vitamín C, selén alebo zinok.
V prípade nerovnováhy je najvhodnejšie zvýšiť príjem antioxidantov a zároveň sa snažiť znížiť zdroje voľných radikálov. S prvým z uvedených môžu pomôcť okrem iného aj výživové doplnky.
* platíte iba poštovné a balné 1.95€