Ani najlepší čaj na imunitu sám o sebe nestačí

Imunita je schopnosť nášho tela odolávať cudzím a infekčným patogénom. Imunitný systém predstavuje veľmi zložitú sústavu, a preto pri podpore imunity nie je možné spoliehať sa na jeden najlepší vitamín alebo čaj na imunitu. Cesta k jej posilneniu je však komplexnejšia.

Ani najlepší čaj na imunitu sám o sebe nestačí

Ako imunita funguje

Imunitný systém je zložitá sieť buniek, tkanív a orgánov, ktorá chráni telo pred patogénmi, ako sú baktérie, vírusy, parazity a huby. Podľa toho, ktoré zložky imunitného systému sa na reakcii podieľajú, delíme imunitu na vrodenú a získanú. 

  • Vrodená imunita je prvou obrannou líniou proti infekciám. Je rýchla a nešpecifická – reaguje teda na širokú škálu patogénov. Jej nevýhodou je, že sa k všetkým patogénom správa v podstate rovnako, rozpozná len obmedzený počet cudzorodých látok a hlavne, že nemá žiadnu „pamäť“. Preto neposkytuje trvalú ochranu pred prípadnou budúcou infekciou.
  • Získaná imunita sa vytvára v priebehu života učením vďaka tomu, že sa imunitný systém stretne s patogénmi a rozpozná cudzorodé látky. Tento druh imunity je pomalší, ale poskytuje dlhodobú ochranu proti konkrétnym patogénom vďaka tomu, že sa náš organizmus prispôsobuje a pamätá si nebezpečenstvo. Čo podporuje imunitu?

Čaj na imunitu a ďalšie tipy, ako môže pomôcť jedálny lístok

Ak hľadáte spôsob, ako podporiť prirodzenú obranyschopnosť, zaraďte potraviny bohaté na antioxidanty chrániace telo pred oxidačným stresom. Vyskúšať môžete čaj z čiernej bazy, alebo brusníc. Antioxidačné účinky sa skrývajú tiež napríklad v čučoriedkach, ženšene, zelenom čaji alebo ibišteku. Pre svoje antioxidačné účinky bývajú niektoré z uvedených ingrediencií súčasťou výživových doplnkov. 

K normálnemu fungovaniu imunitného systému prispievajú tiež vitamíny a minerálne látky. Z vitamínov sú to najmä A, B6, B12, C, D. Pri mineráloch je potrebné dbať na dostatok zinku, selénu, železa alebo medi. 

Uvedené vitamíny a minerály sú v ovocí, zelenine, orechoch, ale napríklad tiež v zdraviu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselinách. Aj v tomto prípade môžete siahnuť po výživovom doplnku s obsahom mixu týchto látok.

Pohybom k väčšej odolnosti

Odolnosť organizmu nesúvisí len s tým, čo jeme, ale s celkovým životným štýlom. Do toho patrí dostatok pohybu, ale tiež spánku a odpočinku. Dôležitý je tiež pozitívny vzťah k vlastnému telu a vnímanie jeho aktuálnych potrieb. Dlhodobý stres, príliš vysoké nároky na seba samého, nedostatok času relaxovať a ignorovanie toho, čo nám telo naznačuje, môžu byť príčinou väčšej náchylnosti organizmu k patogénom. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/1638

ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...